Svjetski automobil godine IONIQ 5 stigao u BiH

  • Hyundai IONIQ 5 prvi Hyundai model kontruisan na E-GMP platformi.
  • IONIQ 5 odražava posvećnost Hyundai-a održivom razvoju koristeći eko materijale i prirodom inspirisane boje.
  • Novi nivo komfora i korisnosti prostora.
  • Snažne performanse i ultrabrzo punjenje.
  • SmartSense sigurnosni sitem II generacije.

Nakon više od deset nagrada za najbolji automobil godine u Europi, te devet nagrada kao automobil godine u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama, kao kruna svega IONIQ 5 je proglašen za svjetski automobil godine, električni automobil godine i za najbolje dizajnirani auto u svijetu. Nakon svih nabrojanih nagrada i priznanja IONIQ 5 je konačno stigao na bh tržište.

IONIQ 5 je izgrađen na globalnoj električnoj modularnoj platformi (E-GMP), zahvaljujući kojoj vozilo ima jedinstvene proporcije na produženom međuosovinskom razmaku. Duljine 4635 mm, širine 1890 mm i visine od 1605 mm s međuosovinskim razmakom od 3000 mm, IONIQ 5 nudi prostor poput D segmenta u srednjem CUV-u. Uz E-GMP, IONIQ 5 nudi inovativan dizajn interijera s ekološki prihvatljivim materijalima, snažne performanse u kombinaciji s ultra brzim punjenjem i funkcijom Vehicle-to-Load (V2L), kao i napredne karakterstike povezivanja i pomoći vozaču koje nude vrhunsko iskustvo u automobilu, istovremeno osiguravajući sigurnost.

IONIQ 5 - Nova era EV dizajna

Jedinstveni školjkasti poklopac obuhvata cijelu širinu automobila, te tako smanjuje praznine na površinama za čisti visokotehnološki izgled. Jedinstveni dizajn IONIQ-a 5 karakterizira profil inspiriran Ponyjem s međuosovinskim razmakom od 3000 mm. Prednji branik definiran je privlačnim V-oblikom koji uključuje prepoznatljiva dnevna svjetla (DRL) koja daju jedinstevni svjetlosni potpis ovom vozilu. Svjetla nalik pikselima također se pojavljuju na zadnjem dijelu vozila. Automatske brave na vratima pružaju izgled čiste površine i pružaju poboljšanu aerodinamičku učinkovitost. Aerodinamični optimizirani točkovi dodatno odražavaju temu dizajna “Parametric Pixel” i u ponudi su sa alu felgama od 20 inča, koje su najveće felge ikad ugrađene u Hyundai EV.

Tema 'Životni prostor' provlači se kroz unutrašnjost, a ponajviše utjelovljuje “Univerzalno ostrvo”, centralnu konzolu koja se može pomjeriti unatrag čak 140 mm. Takva centralna konzola koja se pomjera zajedno s ravnim podom na kojem su pohranjene baterije, omogućava više slobode kretanja unutar vozila. IONIQ 5 je opremljen elektronski podesivim prednjim sjedištima. Sjedišta se naginju do optimalnog ugla, pružajući putnicima tzv osjećaj nulte gravitacije “Zero gravity”. Hyundai je smanjio debljinu prednjih sjedišta za 30 %, čime je osigurao više prostora za one koji sjede u drugom redu.

Mnogi dijelovi unutrašnjosti vozila - sjedišta, obloge, obloge vrata, pod i naslon za ruke - koriste ekološki prihvatljive materijale, kao što su reciklirane PET boce, pređa na biljnoj bazi (bio PET) i pređa od prirodne vune, ekološki obrađena koža s biljnim ekstraktima, te bio boje s biljnim ekstraktima. Kupci mogu birati između devet boja eksterijera, uključujući pet nijansi inspiriranih prirodom ekskluzivno za IONIQ 5. Unutrašnjost ima tri opcije boja.

Električni sistemi za svakog kupca

Kako bi zadovoljio potrebe mobilnosti svakog kupca, bez kompromisa u pogledu performansi, kupci mogu birati između dvije opcije paketa baterija, 58 kWh ili 72,6 kWh, i dva rasporeda elektromotora, bilo samo sa motorom natrag ili s motorom naprijed i natrag. Sve varijacije pružaju izvanredan domet i pružaju maksimalnu brzinu od 185 km/h. Na vrhu ponude električnih motora nalazi se opcija s pogonom na sve točkove (AWD) uparena s baterijom od 72,6 kWh, koja proizvodi kombiniranu izlaznu snagu od 225 kW i 605 Nm okretnog momenta. Ova konfiguracija električmog motora može ići od 0 km/h do 100 km/h za 5,2 sekunde. Kada je opremljen pogonom na dva točka (2WD) i baterijom od 72,6 kWh, maksimalni domet vožnje IONIQ-a 5 sa jednim punjenjem kreće se između 470 - 480 km, prema WLTP mjerenjima.

Izuzetno brzo punjenje baterije zajedno s inovativnom funkcijom Vehicle-to-Load (V2L).

E-GMP može podržavati infrastrukturu za punjenje od 400 V i 800 V. Platforma nudi mogućnost punjenja od 800 V kao standard, zajedno s punjenjem od 400 V, bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. Inverter pretvara bilo koji napon u 800V i obrnuto 800V u 230V za funkciju V2L. Ovisno o mrežnoj vezi koju koristite kod kuće ili vrsti punionice kojoj imate pristup IONIQ 5, pruža niz fleksiibilnih opcija punjenja. Opremljen je inovativnim sistemom baterije od 800 V koji danas pruža jedno od najbrže mogućih punjenja, sistem je kompatibilan i sa punjenjem od 400 V i punjenjem naizmjeničnom strujom. Sa punjačem od 350 kW, IONIQ 5 može se napuniti od 10% do 80% u samo 18 minuta. Korisnici IONIQ-a 5 trebaju samo puniti vozilo 5 minuta kako bi dobili 100 km dometa, prema WLTP-u.

IONIQ 5 također nudi inovativnu V2L funkciju, koja korisnicima omogućuje slobodno korištenje ili punjenje bilo kojeg električnog uređaja, kao što su električni bicikli, skuteri ili oprema za kampiranje, koji služe kao punjač na točkovima. Funkcija V2L može osigurati snagu do 3,6 kW. V2L priključak nalazi se ispod drugog reda sjedišta, a može se aktivirati kada je vozilo uključeno. Drugi V2L priključak nalazi se na priključku za punjenje izvan vozila. Koristeći adapter kupci mogu koristiti do 3,6kW snage. Vanjski priključak osigurava napajanje čak i kada je vozilo isključeno.

Inovativno povezivanje i pomoć vozaču za sigurnost i udobnost

IONIQ 5 neprimjetno integrira napredne tehnologije za poboljšano digitalno korisničko iskustvo. Elegantna modularna kontrolna tabla sadrži dva integrisana ekrana: 12,25 inčni AVN sistem potpuno osjetljiv na dodir i 12,25 inčni digitalni klaster za visoko tehnološki izgled kao standarnu opremu. Prvi put u Hyundai-u, IONIQ 5 ima Head-Up displej u vještačkoj stvarnosti (AR HUD), koji u suštini pretvara šoferšajbu u ekran. IONIQ 5 je također opremljen sljedećom razinom Hyundai SmartSense, naprednog sistema pomoći vozaču, koji osigurava najviši nivo sigurnosti i udobnosti na cesti. IONIQ 5 je prvi Hyundai model koji nudi pomoć pri vožnji na auto cesti 2. generacije (HDA 2). Ostali sistemi pomoći u vožnji uključuju pomoć pri izbjegavanju sudara naprijed (FCA), pomoć pri izbjegavanju sudara u mrtvom kutu (BCA), inteligentnu pomoć pri ograničenju brzine (ISLA), upozorenje na odmor vozača (DAW), pomoć za duga svjetla (HBA) i još mnogo toga.

Klizna konzola omogućuje putnicima ne samo da uživaju u većoj fleksibilnosti, već i da slobodno ulaze i izlaze iz kabine s obje strane kada su parkirani na uskom mjestu. Putnici u drugom redu također mogu uživati u karaktersitikama središnje konzole, kao što su držači za čaše, brzi bežični punjač za telefon od 15 W i USB priključci. Konzola koja se pomjera zaista redefinira centralnu konzolu, nudeći veću funkcionalnost od statične kutije za pohranu.

IONIQ 5 pruža 527 litara prtljažnog prostora, koji se povećava na gotovo 1.600 litara kada su sjedišta u drugom redu potpuno preklopljena. Kupci mogu uživati u dodatnom prostoru za odlaganje s prednjim prtljažnikom koji nudi čak 57 litara kapaciteta, što je posebno korisno za duža putovanja, kada se nosi dodatna prtljaga.

Sistem pomoći vozaču osigurava najviši nivo sigurnosti i udobnosti

Pomoć pri vožnji autoputem II generacije (HDA 2) IONIQ 5 vožnju praktičnijom. Tu su svakako i pomoć pri izbjegavanju sudara naprijed (FCA), inteligentna pomoć pri ograničenju brzine (ISLA), pomoć pri korištenju dugih svjetala (HBA), upozorenje na pažnju vozača (DAW), pomoć pri izbjegavanju sudara u mrtvom uglu (BCA), Blind-Spot View Monitor (BVM), IONIQ 5 također garantuje sigurnost putnika na zadnjim sjedištima uz pomoć Safe Exit Assist (SEA), koja pomaže da zadnja vrata ostanu zatvorena kada dolazi saobraćaj iz suprotnog smjera.

Tu je i daljinski Smart Parking Assist (RSPA), monitor za pregled okolo vozila (SVM) i pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju unatrag (PCA)

Kada je bh tržište u pitanju u ponudi će biti tri paketa opreme, Premium, Prestige i Luxury, a početna cijena ovog vozila je 82.990 KM sa PDV. IONIQ 5 će biti dostupan i za testne vožnje pa pozivamo sve zainteresirane da rezervišu svoju

Dimenzije

Međuosovinsko rastojanje

3,000 mm

Dužina

4,635 mm

Širina

1,890 mm

Visina

1,605 mm

Prtljažni prostor

 

527 l / 1587 l (kada je drugi red sjedišta položen)

Prtljažni prostor naprijed

57 l (2WD) ili 24 l (AWD)

Performanse

Platforma

Električna-Globalna Modularna Platforma

Maksimalni domet

(prema WLTP)

470~480 km

Uparen sa 2WD sa 72.6-kWh baterijom)

 

Duži domet

72.6-kWh Baterija

AWD

Snaga

225-kW (Naprijed i Natrag kombinovano)

Obrtni moment

605-Nm (Naprijed i Natrag kombnovamo)

0-100 km/h

5.2 sek

2WD 

Snaga

160-kW Natrag

Obrtni moment

350-Nm Natrag

0-100 km/h

7.4 sekunda

 

Standardni domet

58-kWh Baterija

AWD

Snaga

173 kW (Naprijed i Natrag kombinovano )

Obrtni moment

605 Nm (Naprijed i Natrag kombinovano )

0-100 km/h

6.1 sek

2WD

Snaga

125 kW

Obrtni momenat

350 Nm

0-100 km/h

8.5 sek

Dodatno

Infrasktura za punjenje podržava

400 V and 800 V (bez potrebe za dodatnim adapterima)

Ultra-brzo punjenje

10 % do 80 % za 18 minuta punjenja

100 km dometa (WLTP) a 5 minuta punjenja

Vehicle-to-Load

Max. izlaz

3.6 kW

Lokacija izlaznih portova

Unutra: ispod drugog reda sjedišta

Izvana: port za punjenje vozila

Infotainment

Ekran

12 inči, infotainment displej u potpunosti osjetljiv na dodir

12-inčni digitalni klaster

Bluelink povezan za slijedeće servise (nije dostupan u BiH)

Daljinsko upravljanje profilima

Daljinsko pokretanje vozila

Statusi o vozilu

Pošaljite vase POI vozilu

Poboljšano upozorenje za održavanje vozila

Dinamično prepoznavanjem glasa

Sigurnosni dodaci i dodaci udobnosti

Sistem izbjegavanje prednjeg udara (FCA)

Sistem izbjegavanja udara u mrtvom uglu(BCA)

Sistem sigurnog izlaza iz vozila (SEA)

Inteligentna pomoć pri ograničenju brzine (ISLA)

Sistem upozorenja vozača (DAW)

Automatskih sistem dugih svjetala (HBA)

Monitor za pregled okolo vozila (SVM)

Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA)

Sistem pomoći pri parkiranju vozila (PCA)

Unaprijeđeni sistempomoći pri vožnji na autoputu (HDA 2)

Pametni sistem daljinskog parkiranja (RSPA)

Dostupne boje

Eksterijer: Gravity Gold Matte, Shooting-Star Gray Matte, Digital Teal-Green Pearl, Lucid Blue Pearl, Atlas White, Cyber Gray Metallic, Phantom Black Pearl, Galactic Gray Metallic (not available in NA region), Mystic Olive-Green Pearl

Interijer: Obsidian Black and Dark Pebble Gray/Dove Gray and Dark Teal/Dove Gray.

Ponuda
Testna vožnja
Kontakt
Podrška